20 dzīvnieku valsts sastāvdaļas kosmētikā

Kāpēc pirms kosmētikas iegādes ir būtiski iepazīties ar to sastāvu? Ekovizāžiste Linda Vesate atklāj, kuras ir populārākās dzīvnieku valsts sastāvdaļas kosmētikā.

Neskatoties uz augsti attīstītajām tehnoloģijām, mūsdienās kosmētikā jorpojām tiek plaši izmantotas sastāvdaļas no dzīvnieku valsts. Ja produkts nav apzīmēts kā “vegan” jeb “piemērots vegāniem”, tas, visticamāk, saturēs dzīvnieku valsts sastāvdaļas.

Kāpēc par to būtu jāuztraucas? Jo lielākajā daļā gadījumu šo sastāvdaļu iegūšana ir nežēlīga un nevainīgi dzīvnieki iet bojā.

Bišu vasks (beeswax / cera alba). Tiek izmantots kosmētikā, lai neļautu atdalīties eļļām un šķidrajām sastāvdaļām. Visbiežāk sastopams skropstu tušās un lūpu zīmuļos.

Alternatīva: augu un sojas vaski.

Lanolīns (lanolin). Tiek iegūts no aitu vilnas. Kosmētikā to izmanto lūpu produktos (balzamos, lūpu krāsās, lūpu spīdumos), lai mīkstinātu un mitrinātu ādu, kā arī matu produktos. Uzmanies no apzīmējuma cruelty-free lanolin – tas joprojām var tikt iegūts no aitām.

Alternatīva: augu eļļas (kokosa, olīvu) un sviesti (šī, kokosa).

Šellaka (shellac / E 904 / Gum Lac) – gumijotas konsistences produkts, kas tiek iegūts no insekta Laccifer. Simtiem tūkstošu insektu tiek nogalināti, lai iegūtu nelielu daudzumu šīs sastāvdaļas. Šellaka tiek pārsvarā izmantota nagu lakās, kā arī dažās matu lakās.

Karmīns (carmine / cochineal / natural red 4 / E120 / C.I. 75470). Karmīns tiek izmantots kosmētikā, lai piešķirstu produktiem sarkanu krāsu. To var sastapt praktiski jebkurā kaegorijā – lūpu krāsās, vaigu sārtumos, acu ēnās un nagu lakās. Lai iegūtu dažus gramus sarkanās krāsas, tiek saberzi desmitiem tūkstošu insektu (Dactylopius coccus).

Zīds (silk). Tiek iegūts no zīdtārpiņiem. Zīdu izmantoto matu produktos un dekoratīvajā kosmētikā.

Glicerīns (glycerine). Pārsvarā tiek iegūts no dzīvnieku taukiem. Glicerīnu izmanto vairumā produktu, tostarp ziepēs, matu produktos un dekoratīvajā kosmētikā.

Alternatīvas: augu glicerīns, iegūts no sojas, kokosa vai palmu eļļas.

Kolagēns (collagen). Proteīns, kas tiek iegūts no dzīvnieku audiem, kauliem, ādas un saitēm (parasti no govīm). Visbiežāk tas tiek izmantots anti-age un lūpu apjomu palielinošos produktos.

Alternatīvas: sojas proteīns un mandeļu eļļa.

Elastāns (elastin). Proteīns, iegūts no dzīvnieku muskuļiem, saitēm un aortām. Tiek izmantots tādas pašos veidos kā kolagēns.

Alternatīvas: hialuronskābe.

Keratīns (keratin). Tiek iegūts no dzīvnieku matiem un ragiem. Keratīnu izmanto matus un nagus stiprinošos produktos.

Alternatīvas: sojas proteīns un mandeļu eļļa.

Estrogēns (estrogen / estradiol). Tiek iegūts no urīna ekstrakta no zirgu mātītēm gaidībās. Estrogēnu izmanto lielākajā daļā smaržu, atjaunojošo krēmu un losjonu.

Retinols (retinol). Parasti tiek iegūts no dzīvniekiem. Retinolu izmantoto pretnovecošanās jeb anti-ageing produktos.

Želantīns (gelantin). Tiek iegūts, izvārot dzīvnieku ādu, cīpslas, saites un kaulus. Želantīnu pievieno krēmveida produktiem un nagu kopšanas produktiem.

Kazīns (casein / sodium caseinate / caseinate). Tiek iegūts no govs piena. Kazīnu izmanto matu un sejas ādas produktos.

Alternatīvas: kazīns no augu pieniem (augu proteīns).

Skvalēns (squalene). Tiek iegūts no haizivju aknu eļļas. Skvalēnu izmantoto lūpu balzamos, dezoderantos un mitrinošos krēmos. Tas tiek uzskatīts par ļoti spēcīgas iedarbības sastāvdaļu, kam piemīt pretnovecošanās īpašības.

Alternatīvas: vegānisks skvalēns iegūts no olīvām un kviešu dīgļiem.

Guanīns (guanine). Tiek iegūts, skrāpējot mirušu zivju zvīņas. Guaīnu izmanto, lai piešķirtu mirdzumu – nagu lakās, acu ēnās, pūderos, izgaismotājos, bronzeros, vaigu sārtumos.

Oleīnskābe (oleic acid / oleyl stearate / oleyl oleate / tallow). Oleīnskābe ir dzīvnieku tauki. Tā tiek izmantota nagu lakās, ziepēs, mitrinošos krēmos un dekoratīvajā kosmētikā.

Alternatīvas: augu oleīnskābe no kokosa, olīvām un riekstiem.

Steraīnskābe (stearic acid). Tiek iegūta no cūku, aitu un govju kuņģiem. Steraīnskābe ir sastopama dezoderantos, ziepēs, matu produktos un mitrinošos krēmos.

Pieejama vegānu alternatīva (arī saukta par steraīnskābi).

Tauki (tallow). Tiek iegūti no aitu un liellopu taukaudiem (process ietver nokauto dzīvnieku liemeņu vārīšanu, līdz izdalās taukviela). Taukus izmanto acu dekoratīvajā kosmētikā, lūpu krāsās, grima bāzēs un tonālajos krēmos.

Ambergris (ambergris). Tiek iegūts no vaskotas eļļas, kas apņem vaļu kuņģus. To izmanto parfīmos.

Dzīvnieku spalvas (annimal hair). Tiek iegūtas no lapsu, zirgu, kazu, vāveru, ūdeļu un sabuļa apmatojuma. Spalvas tiek izmantotas grima otās (arī atzīmētās kā netestētas uz dzīvniekiem jeb cruelty-free) un dažreiz arī mākslīgajās skropstās.

Alternatīvas: sintētiskas spalvas.

FOTO: GETTYIMAGES, Sintija Lukmane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tev varētu patikt